У Запоріжжі зафіксували смерть від ботулізму
Протягом 2024 року на підконтрольній Україні території Запорізької області зафіксували 2 випадки захворювання на ботулізм. Один із них летальний.
Про це повідомляє Запорізький обласний ЦКПГ.
“Ботулізм – це хвороба, що виникає в результаті відруєння токсинами бактерій ботулізму та характеризується важким ураженням центральної та вегетативної нервної системи”,- нагадала лікар з загальної гігієни відділу епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних захворювань Катерина Острогляд.
Найчастіше причиною захворювання є продукти консервування – м’ясо, морепродукти, рідше овочі.
Зазначається, що навіть консерви, у яких термін придатності не зплив, можуть бути заразними. Крім того, треба ретельно мити продукти та не нехтувати якісною термічною обробкою.
Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені чи копчені продукти домашнього приготування, також реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах.
Симптоми:
-
порушення близького зору;
-
поява двоїння в очах;
-
сильно виражена сухість у роті;
-
важко говорити (голос стає гугнявим, тихим або пропадає)%
-
є ознаки ураження шлунково-кишкової системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), потім – стадія парезу кишківника (здуття живота, закріп), ураження м’язів шиї та кінцівок.
“Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після вживання зараженої їжі. У той же час, симптоми можуть виникнути і раніше (вже через 2 години) або значно пізніше (4-х діб). “, – наголосили лікарі.
Щоб уберегтися від ботулізму, уникайте споживання:
-
в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
-
м’ясних та грибних консервів;
-
консервів домашнього виробництва;
-
якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином.
При підозрі на перші симптоми ботулізму – негайно зверніться до лікаря.